Yapay zekayı genellikle işimde bana yardımcı olması için kullanıyorum. ChatGPT’nin aylık aboneliği, GitHub Copilot gibi araçlarla üzerinde çalıştığım projelerde daha hızlı iş çıkarmak ve yorucu kısımları yapay zekanın halletmesini izlemek oldukça keyif vericiydi. Ancak yakın zamanda OpenAI, ChatGPT için o1-preview’ı duyurdu. Ve bu bazı şeyleri ufakta olsa değiştirdi.
Bir uygulamanın başlangıcını ve çoğu detayını kendim yapıp, aradaki temel işleri yapay zekaya yaptırırken, artık tüm çalışmayı yapay zekaya bırakarak, kod yazmaktan ziyade kod okuma tarafına geçiş yapmaya başladım. Bir nevi yapay zeka için code-review yapar hale geldim. Gerekli yerlerde düzeltmesi gerektiği alanları gösterip bana bir patch file oluşturmasını istiyorum. Ama patch file oluşturma konusunda çok başarılı sayılmaz 😅
ChatGPT o1-preview ile ilk izlenimlerim aslında çok iç açıcı değildi en başta. Ücretli bir abone olduğum halde (aylık $20) kullanım kısıtlamasıyla karşılaşmak gerçekten can sıkıcı bir durumdu.
Çünkü bu bende OpenAI şirketinin, modellerinin kullanımı için pay-as-you-go ödeme modeline geçeceğini düşündürdü. API tarafında zaten bu şekilde ilerleniyor, ancak ChatGPT için de aynı şeyi yapabilirler mi? Neden olmasınç
Ben yazılım sektöründe 10 yılı devirmiş bir yazılım geliştiriciyim. Ve her şeyi kendim yapmayı seviyorum. Örneğin bir RSS reader’ı kendim yapabilirim. Bu hem bana daha güvenli, daha kişisel ve daha gizlilik odaklı bir uygulama kullanma deneyimi sağlıyor. Ek olarakta farklı challengelar karşısında kendimi geliştirmemi sağlıyor.
Ancak bu zaman zaman yorucu olabiliyor. Bu yüzden olabildiğince open-source projeleri kullanıp, katkı sağlamaya çalışıyorum. Ama o1-preview ile, tamamen basit bir uygulama ihtiyacımı rahatlıkla giderebilir oldum.
Vercel tarafından yayınlanan v0.dev ile de arayüz geliştirme konusunda yardım alabiliyorum. Bu sayede işin büyük bir kısmını yapay zekaya bırakabiliyorum artık. Çok saçma bir durum olmadıkça müdahale etmemeye çalışıyorum aslında.
Yapay zekanın yazılım açısından gelebileceği son noktaya geldiğini düşünüyorum açıkçası. Bundan sonraki durumlarda ilerlemelerin daha yavaş olacağını düşünüyorum.
İşimizi elimizden alacak gibi saçmalıklar sadece kendine güveni olmayan, kendini geliştirme konusunda yetersiz insanların boş yakınmaları olduğuna inanıyorum.
Yapay zekanın ne olduğunu, nasıl öğrendiğini unutuyor gibiyiz bazen. Yapay zeka, sizin yazdığınız kodlardan öğreniyor. Açık kaynak projelerden öğreniyor. Stackoverflow’dan öğreniyor.
Ve henüz yaşanmamış ya da çok az insanın karşılaştığı problemler konusunda başarılı bir iş çıkartamıyor. Bu durumda sizin devreye girmeniz gerekiyor. Yani tüm bir projeyi yapay zekaya bırakmak için henüz çok erken ya da hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir şey. Nedeni ise; her zaman farklı problemlerle karşılaşabiliyoruz. Cem Yılmaz’ın bu konuda çok güzel bir espirisi var aslında
Yer çekimsiz ortamda çilek yiyeyim ama muz tadı gelsin.
Projemizin tamamını yapay zekaya bırakamıyoruz evet, ancak bu ondan yardım almayacağımız anlamına gelmiyor. Çoğu işte bize artı kattığı, yaptığımız işi hızlandırdığı konusunda hem fikirizdir diye düşünüyorum. Yapay zekaya proje geliştirme, kod yazma kısmını tamamen bırakmamız çok olası gözükmüyor.
Nedeni ise şu; yapay zeka her şeyi düşünemez. Daha önce düşünülmüş olanı uygular. Eğer sürekli bir ilerleme kaydetmesi sağlanmazsa, hızlı değişen yazılım sektöründe ve yazılım ihtiyaçlarına yetişemeyecek.
Bağlamdan kopma kısmına değinmiyorum bile. Yapay zekanın hafızası şu an için çok kısıtlı. Basit ve sık örnekleri olan uygulamalarda başarılı olsa da ERP konusunda çok başarılı değil örneğin.
Yazılım geliştiricilerin buna ayak uydurmaması durumunda işlerini kaybedeceğine inanıyorum. Çünkü bir yazılım geliştirici bir işi 1 haftada yapıyorsa, yapay zeka araçlarından yardım alarak bunu 1 güne kadar düşürebilir.
Peki yapay zeka araçlarından yardım alan bir yazılım ekibi, 1 yılda geliştireceği bir uygulamayı ne kadar sürede geliştirebilir dersiniz?