Öncelikle MariaDB’nin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. MariaDB, MySQL geliştiricilerinin, MySQL’in Oracle tarafından satın alındıktan sonra dağıtım ve lisanslama da ortaya çıkacak ticari endişeler sebebiyle ortaya çıkmış. O zamandan beri iki uygulama birbirinden ayrı geliştirme sürecinden geçmiştir.
Ayrı geliştirme süreçlerinden geçmelerine rağmen aynı altyapıyı kullanmaya devam ediyorlar; veri ve tablo tanımlama dosyaları, aynı client protokolü (TCP), aynı client API’larını ve portlarını kullanır.
Tabii MySQL’e değinmeden MariaDB’den bahsedemeyiz, bu yüzden önce bir karşılaştırma yapmamız gerekiyor.
MariaDB vs MySQL Benzerlikleri
- ACID uyumluluğu
- SQL uyumluluğu
- Açık Kaynak
- Güvenlik
- JSON verileri MariaDB dizelerde depolarken, MySQL bunları binary olarak depolar. Ancak her ikisi de JSON desteklemektedir.
- MariaDB’nin JSON destekleyip, MySQL’in desteklemediğine dair yaygın bir görüş var. Ancak son güncellemelerle bu farklar fonksiyonlar bazında ayrılmış durumda. Yani her iki uygulama da JSON verileri destekler.
Neden MariaDB?
Temelde MariaDB ve MySQL farklılıkları üzerinde duracağımız bu bölümde aslında neden MariaDB seçmeniz ya da seçmemeniz gerektiğiyle iligili bilgileri sağlamayı amaçlıyorum.
- MySQL’de olan dinamik sütunlar MariaDB’de bulunmuyor.
- Buna rağmen MariaDB, View sırasında virtual sütunlar ve invisible kolonları kullanır.
- MariaDB aynı anda 200.000’den fazla bağlantı yönetebilirken, MySQL kurumsal sürümüyle bu desteği sağlar ve MariaDB kadar bağlantıyı desteklemez.
- Daha ölçeklenebilirdir ve daha yüksek sorgu hızı sunar. Daha yüksek boyutlu verileri yönetmek için idealdir.
- MySQL, Oracle veritabanıyla daha uzun süredir uyumluyken, MariaDB’de bu uyumluluk 10.3 sürümü ile gelmiştir.
- Hız ve performans açısından farklarıysa; MySQL 8.0 sürümüyle MariaDB 10.3’ü kıyaslayacak olursak; MySQL’in daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Ölçeklenebilir ve daha yüksek sorgu hızına ihtiyacınız varsa ve yüksek boyutlu verilerle çalışıyorsanız MariaDB kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Ancak MySQL’de bu durumda kötü bir seçenek olmayacaktır.
Veritabanı tasarımınıza bağlı olarak her iki uygulama üzerinde de benchmark testleri çalıştırarak ihtiyacınıza uygun olan uygulamayı seçmeniz; seçiminiz konusunda daha sağlıklı karar almanız açısından size gerekli bilgileri sağlayacaktır.
Bu yazı ilerleyen dönemde neden MariaDB seçeceğinize dair daha fazla bilgi içerecek olup; diğer veritabanlarıyla farklılıklar bazında karşılaştırması yapılacaktır.